Masło rakowe

Masło rakowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Każdy chyba zna powiedzenie tyle smaku co na raku - to jest prawda bo mięsa na raku, jest niewiele, tyle co w szczypcach i w ogonie. Natomiast masło jest naturalnym nośnikiem smaku oraz konserwuje i zachowuje smak i aromat przez kilka miesięcy. Warto dlatego zużyć każdy kawałeczek raka nawet skorupki, bo dzięki nim możemy zrobić masło o wyrazistym aromacie i kolorze. Masło rakowe, możemy użyć jako bazę np. do sosów lub zup.

Składniki

  • skorupki i odnóża z 30 raków
  • 2 świeże liście laurowe (opcjonalnie)
  • 300 g masła

Przygotowanie

  1. Wysuszone skorupki raków tłuczemy w moździerzu.

  2. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego utłuczone skorupki i listki laurowe. Na niewielkim ogniu, ciągle mieszając podgrzewamy masło przez 10-15 minut.
    Na sitko wykładamy papierowy ręcznik, przez który przecedzamy masło.
    Masło przelewamy do niewielkich słoiczków i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Używamy do zup i sosów.

Komentarze do przepisu (2)

Ika1961 15 września
Świetny pomysł. W kuchni niczego nie marnujemy☺
SprytnaChochla 19 września
Świetny przepis
Składniki
  • skorupki i odnóża z 30 raków
  • 2 świeże liście laurowe (opcjonalnie)
  • 300 g masła
Składniki