Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, gładkie masło orzechowe o intensywnym smaku prażonych orzechów laskowych
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 487
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9722
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 128
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 487
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9722
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 128
Składniki
Orzechy rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 6-8 minut. Podczas prażenia co jakiś czas mieszamy orzechy. Po uprażeniu przekładamy je na czystą, suchą ściereczkę, owijamy nią i energicznie pocieramy, aby z orzechów zdjąć łupinki.
Obrane orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je rozdrabniać. Siekamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najpierw z orzechów powstanie mączka, a następnie, kiedy zacznie wytrącać się tłuszcz, rozdrobnione orzechy zaczną zbijać się w grudy i konsystencja będzie coraz bardziej gładka. Co jakiś czas robimy przerwy, żeby nie przegrzać urządzenia. Gotowy krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.