Masło orzechowe

Masło orzechowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Domowe, gładkie masło orzechowe o intensywnym smaku prażonych orzechów laskowych

Składniki

  • 250 g orzechów laskowych
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Orzechy rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 6-8 minut. Podczas prażenia co jakiś czas mieszamy orzechy. Po uprażeniu przekładamy je na czystą, suchą ściereczkę, owijamy nią i energicznie pocieramy, aby z orzechów zdjąć łupinki.

  2. Obrane orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je rozdrabniać. Siekamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najpierw z orzechów powstanie mączka, a następnie, kiedy zacznie wytrącać się tłuszcz, rozdrobnione orzechy zaczną zbijać się w grudy i konsystencja będzie coraz bardziej gładka. Co jakiś czas robimy przerwy, żeby nie przegrzać urządzenia.
    Gotowy krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

ski_ttles 03 października 2019
Pycha :-)
KORAL 03 października 2019
Pyszności :)
Maudie 03 października 2019
Mniam! :)
Składniki
  • 250 g orzechów laskowych
  • szczypta soli
Składniki