Masło jabłkowe

Masło jabłkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Masło jabłkowe to taki wzbogacony mus do wypieków, naleśników, gofrów, racuchów czy na pieczywo. Pyszny także do wyjadania palcem prosto ze słoika.

Składniki

  • 1 kg jabłek, raczej kwaśnych, a najlepsze będą antonówki (ważyłam po obraniu)
  • 5 łyżek melasy karobowej
  • ewentualnie 1 łyżka cukru
  • po dużej szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru, kurkumy i soli
  • trochę wanilii lub ostatecznie cukru wanilinowego, ja użyłam pasty z wanilii madagaskarskiej (ze słoiczka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego lub klarowanego masła (użyłam tego ostatniego)

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podgrzać, dodać melasę karobową i ewentualnie cukier. Gotować na malutkim ogniu przez godzinę.

  2. Dodać przyprawy i tłuszcz. Rozgotować wszystko do miękkości i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. Gorące włożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć, jak ma być przechowywane dłużej, dobrze jest zapasteryzować.

Składniki
  • 1 kg jabłek, raczej kwaśnych, a najlepsze będą antonówki (ważyłam po obraniu)
  • 5 łyżek melasy karobowej
  • ewentualnie 1 łyżka cukru
  • po dużej szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru, kurkumy i soli
  • trochę wanilii lub ostatecznie cukru wanilinowego, ja użyłam pasty z wanilii madagaskarskiej (ze słoiczka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego lub klarowanego masła (użyłam tego ostatniego)
Składniki