Maślaki w zalewie słodko-kwaśnej

Maślaki w zalewie słodko-kwaśnej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Pyszne grzybki w zalewie do przekąszenia lub do sałatek:)

Składniki

  • 1 szkl.octu
  • 1 l wody + 1/2 szkl.
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżka płaska soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • maślaki ponad 1kg

Przygotowanie

  1. Ugotować zalewę z dodatkiem liści laurowych , ziela,cukru i soli.

    Maślaki oczyścić ,zdjąć skórkę z kapeluszy i wypłukać.
    Dać do garnka ,posolić ,zalać wodą i gotować 20min.
    Odcedzić.

    Na gotującą zalewę wrzucić ugotowane maślaki ,sprawdzić smak zalewy wraz z grzybami,jeśli mało kwaśne to dodać ocet.Ja tak sprawdzam,ponieważ grzyby chłoną ocet i zalewa może być mało kwaśna.Ale to już każdy robi wg.własnego smaku.
    Chwilę gotuję grzyby w zalewie,gorące przekładam do wyparzonych słoiczków,zakręcam i odwracam do góry dnem.
    Nie pasteryzuję,grzybki świetnie się trzymają,całe życie tak robię.
    Wystudzone obracam i wynoszę w chłodne miejsce.



    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (20)

Maudie 23 września 2019
Maślaczki....mniam!Pyszny przepis na moje kochane grzybki :)
Dolcevita-in-my-kitchen 23 września 2019
Super maslaczki, bardzo fajny przepis :)
fafiatko 23 września 2019
Az sie nie moglam napatrzec! jest z nimi pracy ale efekt wszytsko wynagradza, zapisuje, bo musze sprobować Twojej... Czytaj całość »
Az sie nie moglam napatrzec! jest z nimi pracy ale efekt wszytsko wynagradza, zapisuje, bo musze sprobować Twojej zalewy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl.octu
  • 1 l wody + 1/2 szkl.
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżka płaska soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • maślaki ponad 1kg
Składniki