Marynowany czosnek w ziołach

Marynowany czosnek w ziołach
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Taki czosnek sprawdzi się do kanapek, sałatek czy innych dań. Aromatyczna oliwa, w której się marynuje, również. Używam do sosów, makaronów, past kanapkowych.

Składniki

  • Czosnek kilka główek
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Zioła prowansalskie
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy, odcinamy końcówkę. Obrane ząbki przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka wsypujemy płaską łyżkę ziół prowansalskich i wypełniamy oliwą lub olejem. Na wierzch wlewamy po 1 łyżce octu. Wycieramy gwinty i przykrywki, zakręcamy. Pasteryzujemy około 20-25 minut. Wystudzone przechowujemy w ciemnym miejscu.

Składniki
  • Czosnek kilka główek
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Zioła prowansalskie
  • Ocet
Składniki