marynowany czosnek

marynowany czosnek
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bahbah
w originale - Sir torshi - to jedna z najbardziej popularnych i w sumie wyrafinowanych przystawek w kuchni irańskiej.

Składniki

  • głowki czosnku
  • ocet winny
  • sól, cukier
  • suszony barbarys

Przygotowanie

  1. potrzebny będzie nam słoik, koniecznie z plastikową / gumową zakrętką (w żadnym wypadku nie metalową - w procesie fermentacji zacznie nam rdzewieć)

  2. Główki czosnku obieramy z pierwszej warstwy łusek, tak żeby oddzielne ząbki ładnie było widać

    tak przygotowany czosnek układamy w słoiku

  3. dodajemy stołową łyżkę soli, łyżeczkę cukru, garść barbarysu, zalewamy octem, zakręcamy i odstawiamy najlepiej w ciemne miejsce, by nasz Sir dojrzał.

    Po około dwóch mięsiącach można już go jeść. W tej fazie jest on twardy, chrupki i bardzo octowy. Z każym miesiącem smak czosnku bedzie się zmieniał, łagodniał. Po upływie około dwóch lat (potrzeba dużo cierpliwości) zalewa stanie się ciemna, jej zapach przypominać zacznie ocet balsamiczny, czosnek stanie się mięciutki, jak masełko i przejmie balsamiczny, lekko słodkawy smak.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 lipca 2018
Muszę zrobić :)))
bahbah 06 lipca 2018
proste i smacyne, polecam )))
Składniki
  • głowki czosnku
  • ocet winny
  • sól, cukier
  • suszony barbarys
Składniki