Marynowane zielone szparagi

Marynowane zielone szparagi
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Surowe zielone szparagi marynuję w zalewie z octu winnego i oleju rzepakowego. W ten sposób otrzymuję pyszną i chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki użyciu octu winnego, nie spirytusowego marynata jest delikatna bez ostrego drażniącego smaku i zapachu.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g mini kolorowych słodkich papryczek
  • mała czerwona cebula
  • do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek kozieradki
  • kilka ziarenek gorczycy
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • plasterek imbiru
  • zalewa:
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi przycinamy by zmieściły się do słoików.
    Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
    Szparagi układamy pionowo, dodajemy po kawałku kolorowej papryki i plasterku cebuli.
    Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy warzywa. Warzywa powinny być całkowicie pokryte zalewą. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni. Po tym czasie szparagi są gotowe.

Składniki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g mini kolorowych słodkich papryczek
  • mała czerwona cebula
  • do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek kozieradki
  • kilka ziarenek gorczycy
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • plasterek imbiru
  • zalewa:
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
Składniki