marynowane szalotki

marynowane szalotki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
marynowane cebulki w słodko-kwaśnej zalewie, świetne jako dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa

Składniki

  • szalotki - 1 kg
  • SKŁADNIKI ZALEWY:
  • woda - 1 litr
  • ocet - 1 szklanka
  • cukier brązowy - 4 łyżki
  • sól - pół łyżeczki
  • liść laurowy - 4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • gorczyca - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Szalotki obrać z łupin, obgotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.

  2. Składniki zalewy (oprócz gorczycy) zagotować, wystudzić.

  3. Do słoików wsypać nasiona gorczycy, wkładać cebulki, zalać marynatą. Pasteryzować przez 10 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • szalotki - 1 kg
  • SKŁADNIKI ZALEWY:
  • woda - 1 litr
  • ocet - 1 szklanka
  • cukier brązowy - 4 łyżki
  • sól - pół łyżeczki
  • liść laurowy - 4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • gorczyca - 2 łyżki
Składniki