Marynowane prawdziwki

Marynowane  prawdziwki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Sezon w pełni. U nas Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A prawdziwki marynowane to chyba najsmaczniejsze marynowane grzyby.

Składniki

  • 1 kg prawdziwków
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół litra wody
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.

Komentarze do przepisu (6)

izek 03 października 2017
Marynowane grzybki.... pycha! :)
Bellapi 03 października 2017
oj tak. najsmaczniejsze :)
Konto usunięte 04 października 2017
Uwielbiam. Najlepsze robił mój tata, z dużą ilością octu - tak lubię :).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg prawdziwków
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół litra wody
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
Składniki