Marynowane pomidory

Marynowane pomidory
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Posuwam pomysł na zagospodarowanie ostatnich dojrzewających pomidorów. Zbieramy, bowiem mróz w nocy. Wśród zebranych zielone, małe i inne.

Składniki

  • 20 małych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchew
  • Sól
  • marynata:anka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty

Przygotowanie

  1. Pomidory umyłem, usunąłem szypułki, pokroiłem na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
    Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie talarki.
    Marchew obrałem, umyłem, poszatkowałem na cieniutkie plasterki.
    Pokrojone warzywa umieściłem w dużej misce, posoliłem. Odstawiłem na dobę.
    Po tym czasie warzywa odcedziłem na sicie i następnie luźno ułożyłem w wyparzonych słoikach.
    Wszystkie składniki marynaty zagotowałem, przestudziłem.
    Zalałem marynatą warzywa w słoikach, zakręciłem.
    Słoiki pasteryzowałem 30-40 minut.

Składniki
  • 20 małych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchew
  • Sól
  • marynata:anka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
Składniki