Marynowane ostre papryczki czereśniowe.

Marynowane ostre papryczki czereśniowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

Składniki

  • ostra papryczka czereśniowa cherry 4 kg
  • czosnek 1 ząbek na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Zalewa:
  • cukier 3 łyżki
  • sól 3 łyżki
  • ocet 10% 3 szklanki (szklanka 250 ml)
  • woda 15 szklanek (szklanka 250 ml)

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików.


  2. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

  3. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy.

  4. Pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.

  5. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

  6. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 07 września 2018
Ślicznie wyglądają a jak muszą być pyszne, to już sobie wyobrażam...:)
bryssska 07 września 2018
Pysznie się prezentują ;-D
kuchmariola63 08 września 2018
Spożywanie takich papryczek to jest profilaktyczna ochrona przed komórkami nowotworowymi. Im ostrzejsze są tym... Czytaj całość »
Spożywanie takich papryczek to jest profilaktyczna ochrona przed komórkami nowotworowymi. Im ostrzejsze są tym lepiej chronią nas. Kapsaicyna znajdująca się w papryczkach powoduje że komórki rakowe same z sobą walczą i giną.
Składniki
  • ostra papryczka czereśniowa cherry 4 kg
  • czosnek 1 ząbek na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Zalewa:
  • cukier 3 łyżki
  • sól 3 łyżki
  • ocet 10% 3 szklanki (szklanka 250 ml)
  • woda 15 szklanek (szklanka 250 ml)
Składniki