Marynowane, ostre papryczki cherry.

Marynowane, ostre papryczki cherry.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: skorpionek
Papryki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

Składniki

  • papryka czereśniowa cherry 2 kg
  • czosnek 1-3 ząbków na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • Zalewa:
  • cukier 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
  • ocet 10% 2 szklanki
  • woda 10 szklanek
  • 1-2 łyżki oleju na 1 słoik

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 . Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.

  2. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.

  3. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

Składniki
  • papryka czereśniowa cherry 2 kg
  • czosnek 1-3 ząbków na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • Zalewa:
  • cukier 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
  • ocet 10% 2 szklanki
  • woda 10 szklanek
  • 1-2 łyżki oleju na 1 słoik
Składniki