Marynowane opieńki i inne grzyby leśne

Marynowane opieńki i inne grzyby leśne
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Bardzo smaczne np.jako dodatek do drugiego dania

Składniki

  • Grzyby leśne
  • zalewa:1 szklanka octu,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru(zagotować).
  • do słoika:Ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty(może być szczypta mielonego),
  • liść laurowy,
  • gorczyca.

Przygotowanie

  1. przygotowanie:Wszystkie przyprawy włożyć do słoików,włożyć obgotowane dwa razy grzyby(ja pierwszy raz gotuję około pół godziny,drugi raz 15 minut z dodatkiem soli).Zalać wcześniej ugotowaną zalewą(może być gorąca).Pasteryzować 10 minut od zagotowania.Miałam 600 g opieniek,wyszło mi 3 słoiczki 250 g.

Komentarze do przepisu (2)

danielek 13 sierpnia 2018
Fajne proporcje zalewy :)
agnes72 13 sierpnia 2018
są naprawdę dobre
Składniki
  • Grzyby leśne
  • zalewa:1 szklanka octu,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru(zagotować).
  • do słoika:Ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty(może być szczypta mielonego),
  • liść laurowy,
  • gorczyca.
Składniki