Marynowane ogórki z papryczkami chili na zimę.

Marynowane ogórki z papryczkami chili na zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.

Składniki

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • papryczki chili 6 szt.
  • ocet 10 % 2 szklanki
  • woda 8 szklanek
  • cukier 7 łyżek
  • sól 2 łyżki
  • Liść laurowy 6 szt.
  • Ziele angielskie 30 szt.
  • Gorczyca 3 łyżeczki
  • marchew plasterki 24 szt.
  • czosnek 12 ząbków
  • korzeń chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion

Przygotowanie

  1. zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem.

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Składniki
  • ogórki gruntowe 2 kg
  • papryczki chili 6 szt.
  • ocet 10 % 2 szklanki
  • woda 8 szklanek
  • cukier 7 łyżek
  • sól 2 łyżki
  • Liść laurowy 6 szt.
  • Ziele angielskie 30 szt.
  • Gorczyca 3 łyżeczki
  • marchew plasterki 24 szt.
  • czosnek 12 ząbków
  • korzeń chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Składniki