Marynowane kurki

Marynowane kurki
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Pyszności w lekkiej zalewie.

Składniki

  • Kurki- grzyb pieprznik jadalny 1 l
  • zalewa: 1 szkl wody, 0,25, szkl octu, 1 łyżeczka soli i cukru
  • Ziele angielskie i liść laurowy po 1 szt na słoik
  • Pieprz 2 ziarnka na słoik
  • Gorczyca po szczypcie na słoik
  • Cebula plaster na słoik

Przygotowanie

  1. Przy obecnych cenach kurek polecam wizytę w lesie.
    Kurkom trzeba odciąć "stopki" i dokładnie umyć pod bieżącą wodą- pojedynczo.
    Umyte kurki wrzuca się na kilka minut na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki octu.
    Zmiękną, nie zmienią wybarwienia.
    W każdym słoiku układa się plastry cebuli i dodaje kurki- luźno ułożone.
    Zalewę z dodatkami można zagotować lub wymieszać na zimno. Rozlać do słoików, i pasteryzować 15 minut od zagotowania wody.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 22 września
Pyszne, takie grzybki można zajadać:)
kucharka-amatorka 24 września
Po znajomości jeden słoiczek dla mnie!
KORAL 26 września
Muszą być pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kurki- grzyb pieprznik jadalny 1 l
  • zalewa: 1 szkl wody, 0,25, szkl octu, 1 łyżeczka soli i cukru
  • Ziele angielskie i liść laurowy po 1 szt na słoik
  • Pieprz 2 ziarnka na słoik
  • Gorczyca po szczypcie na słoik
  • Cebula plaster na słoik
Składniki