Marynowana papryczka chilli Cayenne

Marynowana papryczka chilli Cayenne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Jesień to okres dojrzewania papryki. To także czas by zatrzymać smaki lata w piklach i kiszonkach. Jak co roku mój taras ozdabiają krzaczki z papryczką chilli odmiany Cayenne. Ale oprócz cieszenia oczu są specyficznym dodatkiem do ostrych potraw tj. salsa czy Ajvar. Marynuje je tak jak paprykę słodką.

Składniki

  • Papryczka chilli Cayenne (15 -20 szt.)
  • Gorczyca (garść)
  • Cebula (1-2 szt.)
  • Oliwa (1-2 łyżki)
  • Ocet (1 szklanka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • Woda (5 szklanek)

Przygotowanie

  1. 1. Słoiki myję i wyparzam denka.
    2. Wodę z octem, oliwą, cebulą (w krążki), gorczycą i cukrem gotuję (zalewa 1:5).

  2. 3. Papryczki sparzam, studzę i wkładam do słoików.
    4. Zalewam gorącą zalewą, zamykam i stawiam na podłodze denkami do dołu. Gdy ostygną odwracam by sprawdzić czy się zamknęły (wklęsły denka).

Składniki
  • Papryczka chilli Cayenne (15 -20 szt.)
  • Gorczyca (garść)
  • Cebula (1-2 szt.)
  • Oliwa (1-2 łyżki)
  • Ocet (1 szklanka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • Woda (5 szklanek)
Składniki