Marmolada wiśniowa

Marmolada wiśniowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D

Składniki

  • 4 kg wiśni
  • 2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do dużego garnka i zasypujemy je cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 godziny. Owoce od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ich do dna garnka. Po tym czasie odstawiamy zawartość na całą noc do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia.

  2. Kolejnego dnia ponownie smażymy owoce na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny (najlepiej do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości).

  3. Gorącą marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

  4. Uwielbiam tą marmoladę. Nie jestem pewna czy dotrzyma do zimy,
    bo bardzo często gości na naszym stole. Najbardziej lubię ją w naleśnikach :D

  5. Śniadanie z jej dodatkiem dodaje energii i rozpieszcza kubki smakowe :D

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (17)

renka 30 września 2016
No troszkę spóźniłaś się,bo wiśni niestety świeżych już nie ma,a z mrożonych to nie to samo:)
Obserwator 30 września 2016
Też mam zaległy przepis na dżem wiśniowy robiony w sezonie. Jak zrobię takie piękne zdjęcie jak Twoje to ... Czytaj całość »
Też mam zaległy przepis na dżem wiśniowy robiony w sezonie. Jak zrobię takie piękne zdjęcie jak Twoje to wrzucę przepis :)
Konto usunięte 30 września 2016
Ilość składników <3 :).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kg wiśni
  • 2 kg cukru
Składniki