Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy trwa i myślę, że te ogórki pięknie wpisują się w ten czas. Proponuje ogórki małosolne trochę inaczej ale również smacznie
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2954
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3354
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2954
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3354
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Składniki
Ogórki myjemy i czyścimy z pozostałości kwiatostanu. Wrzucamy do naczynia kamionki bo taki chyba jest najlepszy na takie wyroby. Może być również i duży słój szklany byle nie było naczynie metalowe. Obieramy czosnek, kroimy na duże kawałki, dosypujemy ziele, pieprz, tymianek i rozmaryn oraz gorczycę.
Gotujemy wodę mniej więcej 1 l wody na 1 kg ogórków. Zagotowaną wodę wlewamy do miski i dosypujemy sól. Jeżeli chodzi o sól to dajemy jedną płaską łyżkę do zupy soli na jeden litr ugotowanej wody. I najważniejsza sprawa, sól musi być solą do przetworów bo z innej ogórki mogą nie być dobre. Wsypujemy sól do wody i mieszamy i czekamy aż woda wystygnie.
Przygotowane ogórki zalewamy wodą z solą i odstawiamy .
Odstawiając przykrywamy małym talerzykiem aby całość była zanurzona w zalewie solnej. Po kilku dniach ogórki są już gotowe. Ja lubię na drugi lub góra trzeci dzień. Pozdrawiam i jeśli się podoba to proszę kciuki w górę, lajkujcie, komentujcie, i polecajcie. Smacznego