Maliny z cukrem:

Maliny z cukrem:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
W swoim ogrodzie mam sporo malin więc przetwarzam je na wiele różnych sposobów. Dzisiaj proponuję maliny tylko z cukrem. Będą świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Składniki

  • 4-5 kg malin
  • ok. 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Zerwane maliny dokładnie przebrać i układać w dużym garnku, przesypując warstwami cukru. Zostawić na noc. Następnego dnia kilka razy przemieszać by ułatwić rozpuszczenie cukru. Wstawić na mały ogień i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania. Po godzinie dodać dodać sok z cytryny i sprawdzić czy odpowiada nam ilość cukru. Jeśli są za mało słodkie- dodajemy. Doprowadzamy do zagotowania i ponownie odstawiamy na noc. Dopiero po tym czasie przekładamy maliny do wyparzonych, niewielkich słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Te porcję malin zrobiłam bez usuwania pestek. Będą do ciast.

Składniki
  • 4-5 kg malin
  • ok. 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
Składniki