Liście winogron w solance

Liście winogron w solance
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Super nadają się na gołąbki.

Składniki

  • Liście winogron duże 90 szt.
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Liście winogron umyć, osączyć, odciąć ogonki i podzielić na 9 części. Wyparzyć duży słoik. Każdą kupkę liści zwinąć w ciasny rulonik. Ustawić pionowo w słoiku. Zagotować ½ litra wody z solą, Zalać nią liście tak, by były przykryte. Słoik lekko zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować około 15 minut. Następnie słoik dokręcić i odstawić do wystygnięcia. Liście można dowolnie faszerować i maleńkie oryginalne gołąbki podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 08 lipca
Właśnie przeczytałam przepis na "Gołąbki na liściach winogronowych" i nabrałam na nie apetytu ale... Czytaj całość »
Właśnie przeczytałam przepis na "Gołąbki na liściach winogronowych" i nabrałam na nie apetytu ale nie bardzo wiedziałam jak przygotować te liście - teraz już wiem:)
KulinarnaChwila 09 lipca
Pyszotka :)
Składniki
  • Liście winogron duże 90 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
Składniki