Leśne grzyby po kaszubsku

Leśne grzyby po kaszubsku
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Dzięki izaa-a @mniam mniam, za świetny przepis na grzyby. Już sprzedany dalej.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych grzybów
  • pół kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • Zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek passaty pomidorowej

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut , odcedziłem.
    Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia.

  2. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 27 września 2017
Świetny pomysł,zwłaszcza na czasie gdy grzybów w bród:)
Futka 27 września 2017
Wspaniałe! Nigdy takich nie jadłam, a prezentują się baaaardzo apetycznie <3 Zapisuję do zrobienia :)
Obserwator 27 września 2017
Są bardzo smaczne, polecam.
Składniki
  • 1 kg ugotowanych grzybów
  • pół kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • Zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
Składniki