Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwa sałatka z papryką swoją nazwę bierze ze sposobu jej wykonania. Wszystkie składniki gotuje się razem, przekłada do słoików, zalewa gorącą marynatą i już nie pasteryzuje. W ekstremalnej wersji leniwej sałatki możesz użyć mieszanki mrożonych warzyw i tylko dołożyć ogórki. W sałatce wykorzystaj dowolne warzywa. Pięknie będą prezentowały się małe pieczarki, patisony czy różyczki kalafiora. Używając dowolnych składników lub zastępując jakiś element przepisu pamiętaj, by mniej więcej trzymać się sugerowanych proporcji.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 98
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 60
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 98
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 60
Składniki
Umyj ogórki, papryki i zieloną fasolkę. Mini ogórki możesz zostawić w całości, a większe pokrój w grube plasterki lub w słupki. Paprykę przetnij, wytnij gniazda nasienne i błonki, a później pokrój w paski. Obierz marchewki i potnij w plasterki. Z fasolki odetnij końce i przekrój na pół. Cebulę pozbaw łupin – mniejszą możesz zostawić w całości, większą pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wraz z kukurydzą umieść w misce, zasyp solą, przemieszaj i zostaw na 2 godziny.
Z wymienionych składników przygotuj zalewę, a gdy się zagotuje, umieść w niej odciśnięte z soku warzywa. Gotuj około 5-7 minut.
Do czystych słoików powrzucaj kilka plasterków obranego czosnku i napełniaj je gorącymi warzywami z zalewy. Staraj się układać je tak, by rozmieszczać poszczególne warzywa w miarę po równo. Następnie znów doprowadź marynatę do wrzenia i zalewaj nią warzywne słoiki tak, by płyn zakrył powierzchnię sałatki. Od razu mocno zakręcaj słoiki i odwracaj do góry dnem. W takiej pozycji pozwól wystygnąć, a następnie przenieś sałatki do spiżarni. Warzywa przejdą smakiem zalewy po około tygodniu i po tym czasie najlepiej nadają się do jedzenia.