Leczo z cukinią na zimę

Leczo z cukinią na zimę
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to podstawowa baza, do której po odgrzaniu będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, pierś z kurczaka czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczywa.

Składniki

  • 2 kg czerwonej papryki ( u mnie była wśród nich 1 żółta - dla urozmaicenia kolorystycznego potrawy
  • 2 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 1 kg młodej cukinii ( w sumie 2 sztuki )
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy składniki: pomidory myjemy, nacinamy na krzyż na czubku i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy wodę w osobnym naczyniu i wrzącą zalewamy pomidory. We wrzątku trzymamy ok 2 minuty ( zależy od pomidorów - sprawdzamy, czy skórka łatwo da się ściągnąć ), a następnie odcedzamy, albo wyławiamy pomidory łyżką cedzakową. Ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twardszą część od ogonka. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy ok 7 - 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Gdy nieco przestygną wraz z sokiem cedzimy przez sito i przecieramy

  2. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę

  3. Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy na grubsze plasterki, a te z kolei na 4 części

  4. Cebulę kroimy w kostkę

  5. W dużym garnku, najlepiej o szerokim dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy - łatwiej zmięknie, i smażymy do zeszklenia często mieszając, aby cebula nie zbrązowiała

  6. Gdy cebula jest zeszklona dorzucamy do niej paprykę i znów bardzo delikatnie solimy. Mieszamy i dusimy ok 10- 15 minut mieszając od czasu do czasu mieszając ( papryka ma być jeszcze twarda )

  7. Po tym czasie do papryki dolewamy przetarte przez sito pomidory i dusimy 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 - 7 minut, aż cukinia nieco zmięknie, ale warzywa mają być jeszcze jędrne

  8. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy. Chwilkę gotujemy, a następnie leczem napełniamy wysterylizowane słoiki ( u mnie jeszcze ciepłe z piekarnika ) i zakręcamy

  9. Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką w wodzie o temp ok 85 - 90 stopni ok 20 minut. Woda, do której wkładamy słoiki powinna mieć mniej więcej temperaturę zawartości słoików

  10. Z podanej ilości składników wyszło 6 słoików po 500 g czyli ok 0,5 litrowych i zostało jeszcze troszkę na obiad :-)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 września
Super :)
Składniki
  • 2 kg czerwonej papryki ( u mnie była wśród nich 1 żółta - dla urozmaicenia kolorystycznego potrawy
  • 2 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 1 kg młodej cukinii ( w sumie 2 sztuki )
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżeczka cukru
Składniki