Leczo pieczarkowe na zimę

Leczo pieczarkowe na zimę
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszne i aromatyczne leczo paprykowo-pieczarkowe z pomidorami. Delikatne bo zarówno papryka jak i pomidory zostały pozbawione skórki.Bez dodatku koncentratu pomidorowego. Same naturalne składniki:) Można zjeść od razu po przygotowaniu a nadmiar zawekować na zimę:)

Składniki

  • pieczarki 60 dag
  • pomidory 2 kg
  • papryka czerwona 6 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczka chili 1 szt /do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Paprykę czerwoną wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i paprykę czymś obciążamy by cała była pod powierzchnią wody - obciążamy tak jak ogórki przy kiszeniu w kamionkowym naczyniu. Zawartość garnka zagotowujemy, gotujemy ok.5-10 min., odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
    W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone na 4-8 części pieczarki i smażymy na małym ogniu do czasu aż zmiękną a sok, który puszczą odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy na małym ogniu aż pomidory rozgotują się i część soku odparuje.
    Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów i pieczarek.Papryczkę chili drobno siekamy i również dodajemy do reszty warzyw - lepiej dodawać jej po trochu by nie przesadzić z ostrością:)
    Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i gotujemy ok. 10 min.
    Gotowe gorące leczo przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli jednak zamierzamy przechowywać leczo dłużej /np. kilka miesięcy/ lepiej słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 17 września
Pyszności :)
Maudie 4 dni temu
Pyszny zapasik na zimę,uwielbiam!
fafiatko 2 dni temu
Świetny przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pieczarki 60 dag
  • pomidory 2 kg
  • papryka czerwona 6 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczka chili 1 szt /do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • olej do smażenia
Składniki