Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo na zimę to pomysł na zamknięcie smaków lata w słoikach, dzięki czemu można się nimi cieszyć o dowolnej porze roku. Nie mogło oczywiście zabraknąć dojrzałych pomidorów, cukinii i papryk, które mają niezwykły aromat. Takie leczo będzie stanowić wspaniały dodatek do mięs, ale także bazę do różnego rodzaju sosów i zup. Zrobisz je raz, a za następnym podejściem zapełnisz słoikami całą swoją spiżarkę.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 261
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 261
Składniki
Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka. Pomidory, cukinie i papryki także pokrój w dość dużą kostkę. Do dużego garnka wlej olej. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut. Dołóż pomidory i cukinię. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i paprykę w proszku. Wymieszaj, a następnie dodaj surowe papryki.
Ponownie zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut lub do miękkości wszystkich warzyw.
Gorące leczo na zimę włóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki włóż do dużego garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości. Pasteryzuj przetwory przez 15-20 minut w zależności od wielkości słoików.
Słoiki wyjmij z wody i odstaw na blat dnem do góry. Trzymaj je do całkowitego ostudzenia. Leczo przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.