Kurki konserwowane w maśle

Kurki konserwowane w maśle
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.

Składniki

  • dowolna ilość kurek
  • masło klarowane
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • odrobina miodu

Przygotowanie

  1. Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
    Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.

  2. Tak zakonserwowane kurki możemy przechowywać kilka miesięcy w lodówce. Proponuję przechowywać je w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w dosyć szybko. Jeśli jednak nie zużyjemy całej porcji na raz proponuję napoczęte zalać masłem, tak by były nim pokryte.

Składniki
  • dowolna ilość kurek
  • masło klarowane
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • odrobina miodu
Składniki