Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
To moja pierwsza próba z kiszeniem kumkwatów w solance, oparłam się więc na zewnętrznym przepisie (link na blogu). Dodatek soli wydaje mi się tu trochę zbyt duży, ale ktoś tak kisi i jemu smakuje, więc ja też robię tak samo. Raz kozie śmierć! Ewentualne modyfikacje będę wprowadzać następnym razem, może nawet dopiero za rok.

Składniki

  • ok. 200 g kumkwatów w całości
  • gwiazdka anyżu
  • 1-2 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • szklanka przefiltrowanej wody
  • bardzo płaska łyżka (15 ml) soli kamiennej – zważyłam, to jest 17 gramów

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i pozostaw solankę do wystudzenia.

  2. Owoce i przyprawy włóż do słoika o pojemności około 450 ml.

  3. Składniki w słoju zalej wystudzoną solanką i zamknij lub zakręć słoik. Warto zabezpieczyć składniki przed wypłynięciem, u mnie to mała zakrętka twist i dwa korki do karafki – tylko to zmieściło się do słoika. Ale zabezpieczenie dobrze się sprawdza.

  4. Postaw słoik w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Niech to będzie chłodna szafka albo miejsce w pobliżu zimnego okna, ale raczej chroń kiszonkę przed intensywnym światłem. Możesz np. osłonić słoik papierową torbą.

  5. Po upływie dwóch tygodni wstaw słoik z kiszonymi kumkwatami do lodówki. Teraz wreszcie możesz zacząć degustować kiszonkę. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • ok. 200 g kumkwatów w całości
  • gwiazdka anyżu
  • 1-2 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • szklanka przefiltrowanej wody
  • bardzo płaska łyżka (15 ml) soli kamiennej – zważyłam, to jest 17 gramów
Składniki