Krem czekoladowy z jabłek a’la nutella

Krem czekoladowy z jabłek a’la nutella
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Niedawno przygotowałam krem czekoladowy z jabłek, coś podobnego do nutelli, tylko z białą czekoladą. Taki wprost do słoików, a nie deser. Tę niby-nutellę – niby, bo białą i bez orzechów – zrobiłam, zachęcona rekomendacją znajomej. I wpadłam po uszy!

Składniki

  • 2,5 kg jabłek, czyli po obraniu ze skórek i gniazd nasiennych – 2 kg owoców (użyłam antonówek)
  • 8 tabliczek białej czekolady, każda po 100 g (tyle być powinno, u mnie to było 6 sztuk)
  • około 1 szklanki cukru (a w praktyce – do smaku)
  • 2 torebki cukru wanilinowego (ja zamiast cukru użyłam łyżeczkę pasty z prawdziwej wanilii)

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.

  2. Na dno płaskiego garnka wlej odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzuć pokrojone jabłka i smaż na średnim ogniu ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny niemalże całkowicie się rozpaść.

  3. Za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładki mus.

  4. Dodaj cukier, cukier waniliowy (lub pastę waniliową) i połamaną białą czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się ze sobą.

  5. Gotowy gorący krem czekoladowy przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć, odwróć dnem do góry i pozostaw do wystudzenia.

  6. Taka “nutella” jabłkowa doskonale nadaje się do naleśników, ciast, deserów. A także na śniadanie do tostów, pieczywa, bułek maślanych czy gofrów. Mniam!

  7. Uwaga! W zależności od poziomu słodkości/kwaśności jabłek można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, podany w przepisie dodatek jest orientacyjny. Z podanej proporcji otrzymałam miseczkę na spróbowanie “nutelli” i 12 słoiczków, każdy z innej parafii. Jak zawsze pod koniec sezonu przetworów. Ale to jest zaskakująco pyszne, więc – polecam serdecznie!

Składniki
  • 2,5 kg jabłek, czyli po obraniu ze skórek i gniazd nasiennych – 2 kg owoców (użyłam antonówek)
  • 8 tabliczek białej czekolady, każda po 100 g (tyle być powinno, u mnie to było 6 sztuk)
  • około 1 szklanki cukru (a w praktyce – do smaku)
  • 2 torebki cukru wanilinowego (ja zamiast cukru użyłam łyżeczkę pasty z prawdziwej wanilii)
Składniki