Koreczki ogórkowe w curry

Koreczki ogórkowe w curry
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Ogórków na zimę nigdy za wiele:) Kiszone, konserwowe i ogórkowe sałatki robię w dużej ilości bo są świetnym dodatkiem zarówno do obiadu jak i kanapek. Oto kolejna wersja ogórków w curry:)

Składniki

  • ogórki 1,2 kg
  • cebula 1 szt
  • sól 1 łyżka płaska
  • curry 1 łyżeczka z czubkiem
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka z czubkiem
  • pieprz mielony niepełna łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżka
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki

Przygotowanie

  1. Do sałatki wykorzystałam dość duże ogórki, które nie mieściły się w całości w słoiki. Obrałam je ze skórki, przekroiłam wzdłuż na cztery części, wykroiłam gniazda nasienne a następnie pokroiłam w kostkę /jeden słupek na 5-6 kawałków/. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Pokrojone ogórki i cebulę przełożyłam do miski, dodałam przyprawy /sól, pieprz, curry, paprykę i gorczycę/ i dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w chłodne miejsce na 3 godz. W tym czasie ogórki kilka razy przemieszałam.
    Po tym czasie ogórki odcedzamy z soku, który puściły. Do tego soku dodajemy ocet i cukier, zagotowujemy i wlewamy do ogórków. Mieszamy. Do słoików wkładamy ogórki wraz z zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min w zależności od wielkości słoików. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 07 sierpnia
Super przepis:)
fafiatko 07 sierpnia
Rewelacyjny przepis, jak ma się dużo ogórków to można zaszaleć. Ztakimi pysznymi marynatami!
Maudie 10 sierpnia
Pyszności na zimowe miesiące :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 1,2 kg
  • cebula 1 szt
  • sól 1 łyżka płaska
  • curry 1 łyżeczka z czubkiem
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka z czubkiem
  • pieprz mielony niepełna łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżka
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
Składniki