Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Warto zrobić chociaż kilka słoiczków. Jest pyszna.

Składniki

  • 500 g żurawiny
  • 500 g cukru trzcinowego żelującego

Przygotowanie

  1. Żurawinę umyć, oczyścić. Owoce rozdrobić blenderem i połączyć z cukrem. Przełożyć owoce do wysokiego garnka najlepiej z grubym dnem i dodać 1/ 5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 - 5 minut.
    Pamiętać o mieszaniu.
    Gorącymi konfiturami napełniać wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcać. Nakrętki też muszą być wyparzone. Odwracać denkiem do góry i pozostawić do wystudzenia.
    Opisać i przenieść do spiżarni.
    Smacznego.

Składniki
  • 500 g żurawiny
  • 500 g cukru trzcinowego żelującego
Składniki