konfitura z jeżyn - bez cukru a słodka :)

Przepis dnia 2017-08-22
konfitura z jeżyn - bez cukru a słodka :)
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
limited edition :) dla diabetyków i nie tylko, bo czarne owoce to właściwie jedyne nie zabronione, a wręcz wskazane w tym przypadku dla zdrowia; z dodatkiem naturalnych pektyn, bo podobno obniżają cholesterol :)

Składniki

  • jeżyny - 2 feremki (niby 400g)
  • cukier brzozowy, czyli ksylitol, czyli nie cukier:)
  • pektyna jabłkowa - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. 1/2 ksylitolu wsypuję do umytych jeżyn i gotuję - odparowuję wodę, co trwa ok. kwadransa bo owoców jest mało

    przecieram przez sito, oddzielając pestki, aby konfitura była łagodna dla układu pokarmowego, lekkostrawna i zagotowuję przecier raz jeszcze

    1/2 ksylitolu mieszam z pektyną i dodaję gotując jeszcze jakąś minutę - pektyna zagęszcza konfiturę

    słoiczek myję, wyparzam, wycieram jednorazowym ręcznikiem do sucha i napełniam konfiturą ...ups ...miało być 400g jeżyn a z 2 koszyczków wyszło pół słoiczka, ale nie szkodzi - odwracam zakręcony słoik do góry dnem (wycieram dokładnie gwint i zakręcam) i zostawiam do wystygnięcia - i już :)

Składniki
  • jeżyny - 2 feremki (niby 400g)
  • cukier brzozowy, czyli ksylitol, czyli nie cukier:)
  • pektyna jabłkowa - 1/2 łyżeczki
Składniki