Konfitura z jarzębiny:

Konfitura z jarzębiny:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Ta konfitura u mnie być musi każdego roku. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ciast. Najbardziej smakują mi drożdżowe rogaliki z jej dodatkiem.

Składniki

  • 3 kg jarzębiny
  • 1/2 litra wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie



  1. Jarzębinę dokładnie przebrać, oberwać ogonki i włożyć do zamrażarki na 24 godziny.
    Owoce po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na dużą ilość gotującej się wody i gotować około 5 minut.
    Odsączyć.
    W garnku z grubym dnem rozmieszać wodę z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i partiami wrzucać jarzębinę.
    Smażyć na wolnym ogniu około dwóch godzin aż konfitura stanie się szklista.
    Zmiksować. Przetrzeć przez sito.
    Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania się.
    Konfitura nadaje się do smażonych i duszonych mięs oraz do ciast.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 12 września 2019
Świetny przepis,do zrobienia,słyszałam,ze jest pyszna:)
kuchmariola63 13 września 2019
Jarzębina jest bardzo zdrowa :)
Składniki
  • 3 kg jarzębiny
  • 1/2 litra wody
  • 1 kg cukru
Składniki