Konfitura z jabłek

Konfitura z jabłek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znam nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękuję siostrze za dostawę ( Łukasz).

Składniki

  • 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza )
  • półtora kg cukru
  • 3/4 l wody
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
    Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych.

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 16 września 2018
Super
babcitereskiciasta 16 września 2018
Wspaniała konfitura,muszę tak zrobić bo jabłka obrodziły.:)
Futka 16 września 2018
Cudowna! <3 Z takich "swoich" jabłuszek musi smakować obłędnie! :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza )
  • półtora kg cukru
  • 3/4 l wody
  • 1 cytryna
Składniki