Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z igieł charakteryzuje się niezwykłym aromatem i smakiem, zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Wykazuje działanie lecznicze, dlatego warto ją mieć w domowej apteczce. Marmolada z igieł sosny wskazana jest przy leczeniu przeziębień, kaszlu, zapalenia oskrzeli – podobnie, jak syrop z pędów sosny. To nie jest tylko przysmak, bo idealnie nadaje się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dodatkowo wspaniały aromat sosnowego lasu koi nerwy i poprawia samopoczucie.
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1345
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 113
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1345
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 113
Składniki
Igły sosny i owoce dzikiej róży należy pozyskać z terenów czystych, z dala od głównych szos. Najlepiej pod koniec jesieni (po pierwszych przymrozkach) lub na początku zimy.
Owoce róży umyj, igły sosny odetnij od gałązek nożyczkami i opłucz. Różę oraz sosnę zalej 1 litrem wrzącej wody i rozdrobnij przy pomocy blendera. Odstaw na 12 godzin, następnie przecedź przez sitko (dość gęste, by zatrzymało pestki i włoski z owoców róży).
Do przecedzonej mieszaniny dolej pozostałą wodę, wsyp cukier i gotuj marmoladę do momentu zagęszczenia. Pod koniec odparowywania dodaj sok z cytryny, który zneutralizuje sosnową goryczkę. Teraz już uważaj bardzo, by się całość nie skarmelizowała, nie odchodź od kuchenki! Rozlej gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcaj od razu. Konfitura z igieł sosny ma kolor ciemnobrązowy, wygląda i zachowuje się trochę jak miód.
Aromat i smak ma delikatny, bardzo przyjemny, nie gorzki. Pachnie lasem. Z podanej proporcji otrzymasz tylko dwa nieduże słoiczki – takie, jak na zdjęciach.