Konfitura z dyni

Konfitura z dyni
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza goździkom i laskom cynamonu, w których jest gotowana.

Składniki

  • 2 kilogramy obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 10 goździków
  • 4 laski cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 2 żelfix

Przygotowanie

  1. Pokrojoną dynię wrzucamy go garnka, wlewamy wodę, goździki i cynamon.
    Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Grzejemy, aż masa zrobi się przejrzysta.

    Wtedy dopiero sypiemy cukier. Z cukrem podgrzewamy, do momentu jego rozpuszczenia.
    Następnie wlewamy sok z cytryny, cały czas gotując. Na końcu dodajemy żelfix i gotujemy jeszcze dwie minuty.

    Wkładamy do suchych słoiczków. Odwracamy dnem do góry.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 24 września 2017
Lubię Twoje konfitury :)
Bellapi 25 września 2017
kocham dynię :)
Docherro 25 września 2017
Świetna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kilogramy obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 10 goździków
  • 4 laski cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 2 żelfix
Składniki