Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Pasuje do serów i dań z którymi dobrze komponują się korzenne słodko kwaśne smaki.

Składniki

  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu (lub 3 łyżki syropu klonowego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.

    Do cebuli można dodać 2-3 łyżki wody i poddusić ją trochę na małym ogniu aż będzie miękka.


  2. Dodać ocet balsamiczny, miód i cynamon. Wszystko wymieszać.

    Doprawić do smaku solą i pieprzem.


  3. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 19 stycznia 2014
Tego przepisu szukałam dosyć długo.Czy podaje się konfiturę tylko na zimno ,czy też można na ciepło ?... Czytaj całość »
Tego przepisu szukałam dosyć długo.Czy podaje się konfiturę tylko na zimno ,czy też można na ciepło ? Wiem,że genialna jest do pasztetu,a na przykład do kaczki ?
tunaCooking 19 stycznia 2014
Konfitura w smaku jest słodko kwaśna. Moim zdaniem nadaje się do jedzenia na ciepło jak i na zimno. Jeśli... Czytaj całość »
Konfitura w smaku jest słodko kwaśna. Moim zdaniem nadaje się do jedzenia na ciepło jak i na zimno. Jeśli chodzi o kaczkę to trzeba by spróbować. Ja wolę bardziej słodkie dodatki takie jak borówka, żurawina, albo pieczone jabłka ze śliwkami.
Konto usunięte 27 czerwca 2014
W tym roku zrobię większą ilość i zapasteryzuję,bo wszyscy w domu uwielbiają smak tej konfitury.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu (lub 3 łyżki syropu klonowego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
Składniki