Konfitura z białej morwy

Konfitura z białej morwy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Zapewniam. Morwa jest pyszna.

Składniki

  • 2 kg morwy białej
  • 1 kg cukru
  • 30-50 ml soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Owoce morwy przebrałem, usunąłem liście i szypułki. Można ewentualnie umyć i osuszyć.
    W szerokim rondlu rozpuściłem cukier z sokiem cytrynowym.
    Dodałem morwę i gotowałem na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając rondel. Morwa jest niezwykle delikatnym owocem i mieszając możemy ją rozgnieść na dżem.
    Gdy konfitura zgęstniała, przełożyłem owoce do umytych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręciłem, odstawiłem dnem do góry i pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 23 lipca
swietny pomysl, lubie takie niespotykane konfitury.
BEATA1978 23 lipca
Fajna, tylko skąd ja morwę wezmę :(
Obserwator 23 lipca
Ja dostałem od siostry. Ma drzewo morwy.
Składniki
  • 2 kg morwy białej
  • 1 kg cukru
  • 30-50 ml soku z cytryny
Składniki