Konfitura z aronii i jabłek

Konfitura z aronii i jabłek
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jadwinia
Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

Składniki

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,5 - 1 litra wody
  • 0,25 - 0,5 kg cukru (wedle gustu)

Przygotowanie

  1. Wrzucamy aronię do garnka, dolewamy trochę wody i klarujemy na małym ogniu pod przykryciem.

  2. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne (kroimy w ćwiartki).

  3. Wrzucamy jabłka do oddzielnego garnka i również klarujemy pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.

  4. Aronię i jabłka łączymy, dosypujemy cukier i dolewamy wodę i razem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i dosypujemy cukier.

  5. Na końcu sprawdzamy smak i gęstość konfitury. Jeżeli za gęsta należy dolać wodę, lub odparować w przypadku jej nadmiaru.

  6. Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie ma potrzeby pasteryzować).

  7. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 08 września 2012
BARDZO CIEKAWY PRZEPIS.MAM ARONIĘ NA DZIAŁCE I CO ROKU ROZDAWAŁAM BO NIE BARDZO JĄ LUBIĘ CHOCIAŻ WIEM,ŻE JEST... Czytaj całość »
BARDZO CIEKAWY PRZEPIS.MAM ARONIĘ NA DZIAŁCE I CO ROKU ROZDAWAŁAM BO NIE BARDZO JĄ LUBIĘ CHOCIAŻ WIEM,ŻE JEST BARDZO ZDROWA,WYPRÓBUJĘ TWÓJ PRZEPIS,POZDRAWIAM.
Jadwinia 08 września 2012
Cieszę się bardzo, że się przyda przepis. Pozdrawiam również
Składniki
  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 0,5 - 1 litra wody
  • 0,25 - 0,5 kg cukru (wedle gustu)
Składniki