Konfitura wiśniowa z kakao

Konfitura wiśniowa z kakao
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna i ciekawa konfitura. Połączenie lekkiego kwasku dojrzałych wiśni z kakao daje naprawdę świetny efekt.

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy i drylujemy wiśnie. Wydrylowane owoce pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekł z nich sok. Dzięki temu zabiegowi zmniejszy się czas potrzebny na przygotowanie konfitury.

  2. Wiśnie, które odstały swoje w misce po drylowaniu przekładamy do garnka i dodajmy cukier. Owoce wstawiamy na ogień, od razu mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Może być na całą noc.

  3. Następnego dnia konfiturę doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu spokojnie gotujemy. Powinna stawać się coraz bardziej gęsta, a wiśnie powinny się coraz bardziej rozpadać. Ponownie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  4. Wystygnięta konfitura powinna być już dość gęsta. Po raz trzeci doprowadzamy ją do wrzenia i jak się zagotuje, dodajemy kakao. Mieszamy do momentu, aż będzie jednolita, gotujemy jeszcze przez kilka minut i przelewamy do słoików. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia i gotowe.

Składniki