Konfitura truskawkowa z rabarbarem i imbirem

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i imbirem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wyśmienita, aromatyczna i rozgrzewająca konfitura. Idealna do herbaty.

Składniki

  • Truskawki 1 kg
  • Rabarbar 0,5 kg
  • Cytryna 1 szt
  • Cukier 250 gramów
  • Imbir 1,5 łyżeczki suszonego sproszkowanego

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Rabarbar obieramy i kroimy na około 2 - 3 centymetrowe fragmenty

  3. Wyciskamy sok z połowy cytryny i łączymy ze sobą truskawki, rabarbar, cukier i wyciśnięty z cytryny sok, po czym mieszamy i odstawiamy, żeby cukier się rozpuścił a truskawki puściły sok.

  4. Wstawiamy owoce na ogień i gotujemy do momentu aż truskawki będą się rozpadać, a rabarbar zmięknie i będzie dzielić się na pojedyncze włókna.

  5. Zdejmujemy konfiturę z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na noc. Następnego dnia wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

  6. Do gotującej się konfitury dodajemy imbir, i gotujemy do momentu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

  7. Gotową konfiturę przelewamy do słoików i odstawiamy przykryte do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura jest gotowa.

Składniki
  • Truskawki 1 kg
  • Rabarbar 0,5 kg
  • Cytryna 1 szt
  • Cukier 250 gramów
  • Imbir 1,5 łyżeczki suszonego sproszkowanego
Składniki