Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita konfitura z truskawek z dodatkiem delikatnych kwiatów czarnego bzu
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 454
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 454
Składniki
Truskawki myjemy, przebieramy, kroimy na mniejsze części, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy na kilka godzin, żeby mogły podejść sokiem.
Truskawki, które podeszły sokiem wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy odstawiamy konfiturę do całkowitego wystygnięcia. Podczas gotowania szumujemy konfiturę.
Następnie zbieramy kwiaty czarnego bzu. Mają byś w pełni rozkwitnięte. Pamiętajmy o tym, żeby nie zabierać ze sobą do domu owadów.
Przyniesione kwiaty odrywamy od łodyżek. Ważne, żeby zostały same małe kwiatki. Oderwane kwiaty zawijamy w gazę, którą zawiązujemy nitka tworząc swojego rodzaju sakiewkę z gazy z kwiatami w środku.
Wstawiamy konfiturę na ogień i gotujemy ją. Do gotującej konfitury wrzucamy zawinięte w gazę kwiaty, które powinny się pogotować w konfiturze przynajmniej około 30 minut.
Na koniec gotowania sakiewkę z kwiatami wyjmujemy, a gotową konfiturę przekładamy do słoików. Powinna być pyszna :)