Konfitura różana

Konfitura różana
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.

Składniki

  • płatki dzikiej róży 100 g
  • lekko zmielony cukier ( lub cukier puder ) 200 g
  • sok z cytryny 3-4 łyżki

Przygotowanie

  1. Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka.
    Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.

  2. Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.

  3. W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak.
    Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze.
    Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach.
    W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku.
    Mi zajęło to około 10 minut.
    Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 16 czerwca 2018
Elu zapachniało aż do mnie. Moja babcia też podobne robiła, ja jakoś nie pomyślałam.:)
Nevermore 16 czerwca 2018
Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem ;)

To jest przepyszne i już się czuję dzieści lata młodszy hehehe.... Czytaj całość »
Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem ;)

To jest przepyszne i już się czuję dzieści lata młodszy hehehe. Sma dzieciństwa, gdy u babci zbierało się takie płatki, a potem oczywiście ręcznie ucierało :)
Pączki robione przez babcię z nadzieniem z róży - smak niezapomniany do końca życia :D

U drugiej z babć, to szczawiowa z jajkiem i śmietaną, ale o tym już gdzie indziej wspominałem ;)
Składniki
  • płatki dzikiej róży 100 g
  • lekko zmielony cukier ( lub cukier puder ) 200 g
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
Składniki