Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Zielone pomidory można też wykorzystać do przygotowania konfitury.

Składniki

  • 800 g zielonych pomidorów
  • 4 pomarańcze
  • 1opakowanie Żelfixu 3:1
  • 350 g cukru

Przygotowanie

  1. Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąłem sok.

    Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

    Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę.

    Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 18 sierpnia 2016
Fantastyczna konfitura,nigdy bym nie wpadła by dodać pomarańcze,zawsze robiłam bez...teraz zrobię wg.Twojego... Czytaj całość »
Fantastyczna konfitura,nigdy bym nie wpadła by dodać pomarańcze,zawsze robiłam bez...teraz zrobię wg.Twojego przepisu,już czuję ten smak i aromat:)
Futka 18 sierpnia 2016
Ależ pyszności! Wygląda obłędnie smakowicie :D
ciacho50 21 sierpnia 2016
Rob nie można oczu oderwać :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g zielonych pomidorów
  • 4 pomarańcze
  • 1opakowanie Żelfixu 3:1
  • 350 g cukru
Składniki