konfitura malinowa z różą

konfitura malinowa z różą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
esencja smaku, nieco odmienionego :-) pyszna, kremowa konsystencja i bez pestek - przepis na 3 słoiczki ok 250 g

Składniki

Przygotowanie

  1. Maliny płucze i zagotowuję, ok. 10 minut.

  2. Następnie przecieram przez drobne sitko, ugniatając je niejako łyżką i rozcierając po sicie. Partiami po kilka łyżek. Aż zostaną prawie same pestki. Pestki wyrzucam lub zużywam do celów kosmetycznych.
    Garnek, do którego trafia przecier cały czas podgrzewam, na wolnym ogniu.

  3. Mieszam cukier, pektynę, agar i płatki róży.
    Dodaję do do przetartych przez sito malin i zagotowuję ciągle mieszając.
    Przekładam do wcześniej wyparzonych, suchych i gorących słoiczków. Mam je przygotowane w piekarniku - 20 min 120 stopni. Pilnuję, by gwinty i nakrętki były idealnie czyste i suche. Zakręcam i odstawiam do góry dnem.
    Zostawiam na noc do ostygnięcia a przy porannej kawie ozdabianiem się bawię :-) i już - tak mało roboty a tak duzo smaku :-)

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 01 listopada 2018
Ale ta konfitura musi byc aromatyczna!!!
Składniki
Składniki