Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie trwa przetwarzanie owoców lata, Tym razem w kompocie agrest połączyłam z truskawkami. Taki kompot robiła na zimę moja mama, więc to dla mnie smak dzieciństwa i kilku słoików tego pysznego kompotu nigdy nie może u mnie zabraknąć na półce w spiżarni.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 166
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 870
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 166
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 870
Składniki
Agresty myjemy i oczyszczamy z ogonków i szypułek
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki
Wysterylizowane słoiki napełniamy owocami w proporcji pół na pół: ja na dno daję agrest, na górę truskawki. U góry zostawiamy ok 2 cm wolnej przestrzeni
Owoce zalewamy syropem wykonanym w proporcji: szklanka wody + 3 łyżki cukru. Na jeden słoik o pojemności 0,75 potrzeba niepełną szklankę syropu. Syrop zagotowujemy i chwilę gotujemy. Gorącym zalewamy owoce i natychmiast zakręcamy.
Pasteryzujemy ok 15 minut ( większe słoiki, mniejsze 10 min ) w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.
Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy na kocu, którym owijamy szczelnie słoiki. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia