Kompot jabłkowy w słoikach

Kompot jabłkowy w słoikach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Marchewcia
Tradycyjne kompoty jabłkowe na zimę i na lato.

Składniki

  • jabłka, dowolna ilość
  • cukier, po 3 łyżki na litrowy słoik
  • goździki, po 3 na litrowy słoik
  • przegotowana woda

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, opłukać. Układać w litrowych słoikach do 3/4 wysokości. Do każdego słoika wrzucić 3 goździki i wsypać 3 łyżki cukru. Zalać gorącą, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcać i pasteryzować ok. 15 minut. Po pasteryzacji jeszcze raz dokręcić i odstawić nakrętką do dołu.

Składniki
  • jabłka, dowolna ilość
  • cukier, po 3 łyżki na litrowy słoik
  • goździki, po 3 na litrowy słoik
  • przegotowana woda
Składniki