Kompot jabłkowo miętowy a'la tymbark

Kompot jabłkowo miętowy ala tymbark
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jadwinia
Jabłka zachowane prawie w całości, a sok niczym sok tymbark (ale wiadomo, że ten o niebo lepszy). Taki kompot otwieramy, kiedy chcemy. Można go rozcieńczyć wodą. W zimie będzie jak znalazł. Oczywiście wszystkie jabłka się nadają!!! www.ziołowo.pl

Składniki

  • 1 litrowy słoik (0,9)
  • jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka listków mięty
  • woda (już zagotowana lepiej rozpuści cukier)

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cząstki (dowolnie).

  2. # Umieścić je w słoiku (prawie do pełna).

  3. Wsypać cukier i dodać miętę.

  4. Zalać wodą do pełna, zakręcić i wstawić do pasteryzacji (gotowania) na 15 minut (czas liczyć od zagotowania).

  5. Po tym czasie wyjąć słoiki i dokręcić, a następnie ustawić do góry dnem.

Komentarze do przepisu (7)

babciaaneczka 29 lipca 2012
Robię podobnie, ale cukier zagotowuję z wodą, nie przysparza to dodatkowej pracy, a owoce os razu są zalane... Czytaj całość »
Robię podobnie, ale cukier zagotowuję z wodą, nie przysparza to dodatkowej pracy, a owoce os razu są zalane goracym
syropem. Pozdrawiam.
Jadwinia 29 lipca 2012
Ile osób tyle wersji kompotu, ale każdy opracowuje najlepszy sposób dla siebie. Ja nigdy nie wiem ile wyjdzie... Czytaj całość »
Ile osób tyle wersji kompotu, ale każdy opracowuje najlepszy sposób dla siebie. Ja nigdy nie wiem ile wyjdzie słoików i ile zagotować wody z cukrem więc na bieżąco zasypuję i zalewam. Zalane słoiki syropem szybciej się na pewno zagotują .
Pozdrawiam
Marchewcia 19 września 2012
Tak się składa, że mam sporo jabłek, a na ogródku rośnie mięta, tak więc niedługo wypróbuję Twój przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 litrowy słoik (0,9)
  • jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka listków mięty
  • woda (już zagotowana lepiej rozpuści cukier)
Składniki