Kolorowe marynowane warzywa

Kolorowe marynowane warzywa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Pyszna, marynata warzywna idealna do dań z grilla. Inspiracją do jej wykonania była włoska Giardiniera. Do przygotowania tej sałatki tak na prawdę możecie użyć resztek warzyw, które macie w lodówce.

Składniki

  • mały kalafior
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 150 g brukselki, jak najmniejsze główki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • Czerwona cebula
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • Chili
  • pół szklanki soli morskiej
  • ząbek czosnku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Ziele angielskie
  • 2 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki oregano
  • zalewa proporcje: szklanka octu z białego wina lub jabłkowego szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy, kroimy w dosyć drobne kawałki. Warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Woda powinna tylko pokryć warzywa. Mieszamy, żeby sól się roztopiła. Miskę z warzywami przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Warzywa dokładnie odcedzamy na sitku. Przekładamy je do słoików. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki oraz przyprawy.

  3. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy nią warzywa. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Warzywa gotowe są do jedzenia po 2-3 dniach. Tak przygotowane można przechowywać w lodówce klika tygodni.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 08 maja
Fajny przepis, biorę :)

p.s. Te wrapy to kiedy będą na Smakerze? ;p
KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
SprytnaChochla 10 maja
Pysznie i kolorowo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mały kalafior
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 150 g brukselki, jak najmniejsze główki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • Czerwona cebula
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • Chili
  • pół szklanki soli morskiej
  • ząbek czosnku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Ziele angielskie
  • 2 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki oregano
  • zalewa proporcje: szklanka octu z białego wina lub jabłkowego szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki miodu
Składniki