Kiszony topinambur

Kiszony topinambur
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty znów staje się bardzo popularny i na nowo zostaje odkryty w kuchni. Topinambur ma wiele właściwości korzystnie wpływających na kondycję naszego organizmu: pozytywnie oddziałuje m.in. na układ nerwowy, trawienny oraz działanie mięśnia sercowego. Kiszony topinambur nie tylko jest bardzo smaczny, ale i prosty w wykonaniu. Idealnie zastąpi tradycyjne ogórki kiszone lub małosolne przy daniach z grilla.

Składniki

  • solanka: litr wody 1 łyżka soli morskiej
  • 1 kg bulw topinamburu
  • czosnek
  • świeże liście laurowe
  • Gorczyca
  • ziarna kolendry
  • Koperek
  • estragon
  • korzeń chrzanu

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę mieszamy z solą.
    Do wyparzonych słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym, pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki ziaren kolendry, gałązce kopru, pół łyżeczki suszonego estragonu i plasterku chrzanu. Do słoika wkładamy dokładnie wyszorowane bulwy topinamburu. Zalewamy solanką. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy na minimum tydzień do zakiszenia. Ukiszone przechowujemy w lodówce lub piwnicy.

    Tak przygotowany topinambur to wspaniały dodatek do kanapek, drugiego dań oraz dań z grilla.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 08 maja
Ja, tzn. my zatrzymaliśmy się na ogórkach i pomidorach, a jak widać nie trzeba było ;)
Prawdę powiedziawszy,... Czytaj całość »
Ja, tzn. my zatrzymaliśmy się na ogórkach i pomidorach, a jak widać nie trzeba było ;)
Prawdę powiedziawszy, to wszystko można kisić, byleby wiedzieć jak :)
FoodSafari 09 maja
Topinambur mnie bardzo smakuje - nawet może bardziej niż ogórki.

Jak nie próbowałeś polecam ukisić inne... Czytaj całość »
Topinambur mnie bardzo smakuje - nawet może bardziej niż ogórki.

Jak nie próbowałeś polecam ukisić inne młode warzywa korzeniowe - marchewka, seler, pietruszka - idealne do kanapek.
Nevermore 09 maja
Wziąłem do pamięci, na pewno coś będziemy robić :)
Składniki
  • solanka: litr wody 1 łyżka soli morskiej
  • 1 kg bulw topinamburu
  • czosnek
  • świeże liście laurowe
  • Gorczyca
  • ziarna kolendry
  • Koperek
  • estragon
  • korzeń chrzanu
Składniki