Kiszone zielone pomidory

Kiszone zielone pomidory
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzi ze starego zbioru, kiedy to wszystkie ciekawe przepisy zamieszczane w szarych gazetach były wycinane i pieczołowicie wklejane do kulinarnych zeszytów :) Te pomidory kisiłam po raz pierwszy i przyznaję - są smaczne, polecam :)

Składniki

  • zielone jędrne i zdrowe pomidory
  • gałązki suchego kopru
  • Jagody jałowca
  • Czosnek
  • Sól do przetworów

Przygotowanie

  1. Pomidory zdrowe, lekko rozjaśnione, zaczynające dojrzewać, starannie umyć, układać w słojach przekładając gałązkami kopru.

  2. Do każdego słoja dodać 2-3 jagody jałowca i 2-3 ząbki czosnku.

  3. Zagotować wodę z solą, licząc na 1l wody 4-5 dkg soli. Lekko przestudzoną wodą napełnić słoje z ułożonymi pomidorami, zamknąć i odstawić do ukwaszenia.

  4. Kiszone pomidory doskonale dają się przechowywać w chłodnej piwnicy czy spiżarni bez dodatkowych zabiegów utrwalających.

Składniki
  • zielone jędrne i zdrowe pomidory
  • gałązki suchego kopru
  • Jagody jałowca
  • Czosnek
  • Sól do przetworów
Składniki